Cel putin 25 de morti si 49 de raniti in atentatul din catedrala ortodoxa copta din Cairo

Cel putin 25 de morti si 49 de raniti in atentatul din catedrala ortodoxa copta din Cairo

Bilantul victimelor exploziei produse duminica in catedrala copta din Cairo a ajuns la cel putin 25 de morti, in majoritate femei, si 49 de raniti, a anuntat televiziunea de stat egipteana, citandu-l pe ministrul sanatatii.

Potrivit unor surse de securitate, citate de Reuters, printre cei decedati se afla cel putin sase copii. Explozia a avut loc in jurul orei locale 10:00 (08:00 GMT).

Atentatul nu a fost deocamdata revendicat, dar a fost salutat pe retelele de socializare de sustinatori ai organizatiei jihadiste Statul Islamic, relateaza agentia de stiri agerpres.ro.

Un dispozitiv exploziv ce continea in jur de 12 kg de trinitrotoluen a fost detonat in partea de catedrala destinata femeilor, au indicat surse de securitate.

„Imediat ce preotul ne-a chemat sa ne pregatim pentru rugaciune, s-a produs explozia”, a declarat Emad Shoukry, care se afla in interiorul catedralei in acel moment.

Ortodocsii de rit copt formeaza aproximativ 10% din populatia de 90 de milioane de locuitori a Egiptului si cea mai numeroasa comunitate crestina din Orientul Mijlociu. Ei denunta insa de multa vreme discriminarile la care au fost supusi sub regimurile egiptene succesive.

Atentatul de duminica a fost condamnat de imamul celei mai inalte institutii a islamului sunnit din Egipt, Al-Azhar. Potrivit unui comunicat citat de AFP, imamul Ahmed al-Tayeb a calificat atacul drept o „explozie terorista infama care a vizat suflete nevinovate”.

Fortele de securitate egiptene lupta impotriva insurgentilor islamisti condusi de ramura gruparii Statul Islamic (SI) din nordul Sinaiului, unde sute de soldati si politisti au fost ucisi. Insurgentii au lansat de asemenea atacuri sangeroase la Cairo si in alte orase egiptene.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.