Acasă » Impreuna stergem lacrimi

Impreuna stergem lacrimi

Luni, 28 Noiembrie 2016, la Palatului Parlamentului, s-a desfasurat evenimentul ”Parteneriatul dintre ONG-uri si institutiile publice eforturi comune in lupta impotriva violentei asupra femeii” cu tema ”Impreuna stergem lacrimi”, eveniment organizat de catre Agentia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor – ADRA Romania in parteneriat cu Asociatia Solwodi. La acest eveniment au fost prezente oficialitati din institutii publice si private, care sunt interesate de domeniul violentei impotriva femei.

ADRA Romania a deschis campania celor ”16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii” in data de 25 Noiembrie, la Spatiul Public European din Bucuresti printr-un workshop numit ”Abordarea holistica a victimelor violentei in familie”. Evenimentul se adreseaza elevilor si studentiilor care au primit certificate de participare.

 Prezent la eveniment Presedinte ADRA Romania, Stefan Tomoiaga, a declarat: ”De peste 7 ani, ADRA Romania sprijina victimele violentei in familie, prin asistare si gazduire in ”Centrul de Primire in Regim de Urgenţa a Victimelor Violenţei in Familie – Casa ADRA”. In aceasta perioada, peste 1500 de victime ale violentei in familiei au fost asistate, dintre care peste 500 de persoane au primit gazduire in centru.  Conferinţa privind combaterea abuzurilor impotriva femeilor, organizata alaturi de parteneri ai asociatiei, aduce o noua pespectiva asupra fenomenului violentei in familie creand cadrul unui dialog deschis intre societatea civila reprezentata de organizatiile neguvernamentale active in acest domeniu si institutiile publice.”

Evenimentul de astazi, organizat impreuna cu ADRA Romania, se inscrie in sirul activitatilor pe care in fiecare an, incepand din anul 2010, cu prilejul celor 16 zile de activism impotriva violentei de gen, le organizam impreuna. Consider ca a fost un eveniment exceptional deoarece a reflectat in primul rand interesul personal si institutional pe care fiecare dintre cei prezenti il are fata de acesta cauza. In al doilea rand deoarece am avut ocazia de a face inca o data public, parteneriatul care functioneaza intre organismele private si publice, chiar daca nu la nivelul la care ne dorim uneori, si aceasta deoarece fiecare asteptam de la celalalt sa faca niste lucruri despre care nu stim ca nu are competenta sau atributii in domeniu sau, in unele cazuri, nu a studiat indeajuns noile modificari legislative. A fost un prilej de a ne cunoaste limitarile, posibilitatile, reusitele si punctele slabe la care impreuna ne-am angajat pentru a schimba situatia femeilor victime ale violentei in familie si a copiilor acestora, pentru a sanctiona agresorii si pentru a diminua numarul cazurilor” a declarat Adina Balan, Presedinte Asociatia Solwodi.

Ne-am dorit ca cele 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii decretate de Organizatia Natiunilor Unite sa nu treaca neomagiata in Romania mai ales ca asociatiile organizatoare si  partenerii acestora lucreaza direct in asistatea si consilierea victimelor violentei in familie. Consider ca nota distinctiva a evenimentului a fost implicarea directa a profesionistilor (psihologi, asistenti sociali, politisti, judecatori) din institutiile statului si din mediul nonguvernamental care au in atributii acest grup tinta, astfel am oferit un exemplu de buna practica ce mi-as dori sa fie scalat. O atentie deosebita am acordat-o si copiilor proveniti din aceste familii, care merita o sansa la educatie sanatoasa, la o dezvoltare psiho – sociala armonioasa, la o viata fara violenta. Nu ne facem iluzii ca putem eradica peste noapte acest flagel, dar ne dorim ca prin activitatea si faptele noastre sa atragem atentia ca toti ne putem implica pentru a schimba o viata, fie ca e a noastra sau a celor de langa noi” a declarat Paula Dragan, Asistent Social Casa ADRA.

Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor este marcata anual in data de 25 Noiembrie. Aceasta data a fost stabilita de catre Adunarea Generala a ONU prin Rezolutia din 54/134 din 17 decembrie 1999. In perioada acestei date, Organizatia Natiunilor Unite a invitat guvernele, organizatiile internationale si neguvernamentale sa organizeze activitati menite sa trezeasca constiinta publica in fata acestor probleme, se arata pe site-ul oficial al ONU.

Incepand cu anul 2009, ADRA Romania conduce ”Centrul de Primire in Regim de Urgenţa a Victimelor Violenţei in Familie – Casa ADRA”. Obiectivul acestui proiect este reintegrarea sociala a victimelor violentei in familie prin adapost, consiliere sociala, consiliere psihologica, asistenta medicala de urgenta, hrana si indrumare catre un jurist. Vietile beneficiarelor gazduite in centru au fost schimbate pentru ca au cunoscut un alt fel de a trai: fara violenta fizica, verbala, economica, psihica, sexuala si religioasa, bazandu-se pe valori spirituale si cultivand obiceiuri sanatoase in alimentatie, exercitiu fizic, instruire si recreere.

ADRA Romania

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.