Acasă » Povestea celor doi preoti frati din Teleorman care hranesc sute de copii si batrani de la tara. Au ridicat cantine sociale langa biserici

Povestea celor doi preoti frati din Teleorman care hranesc sute de copii si batrani de la tara. Au ridicat cantine sociale langa biserici

1Doi preoti frati din Teleorman, cu parohii la Lada si Negrenii de Sus, doua localitati sarace, si-au adoptat comunitatile. Au ridicat langa biserici cantine sociale unde hranesc aproape 200 de suflete, copii si batrani fara ajutor. Banii pentru alimente ii strang din donatii si au organizat centre de colectare de alimente in Bucuresti.

La Negrenii de Sus 80 de copii care provin din familii fara posibilitati materiale si 30 de batrani neputinciosi primesc zilnic o masa calda, gratie preotului paroh din localitate, Cristian Bogdan Danu (38 de ani). Parintele a pus bazele cantinei sociale, ridicata si sustinuta din donatii, iar acum militeaza pentru ridicarea unui centru social in localitate, tot din donatii.

”In prezent, cantina sociala este gata si oferim o masa calda in fiecare zi, aproximativ 80 de portii. Am infiintat un ONG numit Asociatia Casa Plina tot pentru a primi ajutor de la cei doritori. Copiii vin si servesc pranzul in fiecare zi, in trei serii. Tot aici servesc masa si 30 de batrani, iar pentru 12 persoane imobilizate le duc eu mancarea acasa in fiecare zi”, povesteste parintele Cristian Bogdan Danu, citat de adevarul.ro.

2

Sa hraneasca peste 100 de suflete din Negrenii de Sus, zilnic, nu este o treaba usoara, recunoaste parintele Danu, insa peste toate greutatile si obstacolele financiare ivite des, preotul trece cu credinta in Dumnezeu si cu speranta in oamenii cu suflet mare. Mancarea pentru copii, cheltuielile cu utilitatile si intretinerea cantinei sociale se asigura exclusiv din donatii pe care preotul le strange de la oamenii care vor sa intinda o mana de ajutor.

Ne mai trimit oamenii colete cu alimente neperisabile sau mai trimit din cand in cand bani prin mandat postal. Costurile sunt mari pentru ca implica si plata utilitatilor, curent electric si butelii cu gaz.Avem sase femei pricepute din sat, care muncesc prin voluntariat ca bucatarese in doua ture. Trei intr-o zi, trei in cealalta zi si tot asa”, mai spune preotul Danu.

”Masa inseamna aproximativ 2000 lei saptamanal”

Pentru a strange alimente pentru cantina, preotul a popularizat pe Facebook o actiune de colectare. In fiecare zi de vineri este prezent la Bucuresti, la centrul de colectare, pentru a strange donatiile pentru cantina de la Negrenii de Sus.

In fiecare zi de vineri trebuie sa colectez ceea ce se doneaza si daca se doneaza. Apoi trebuie sa fac cumparaturi de alimente pentru saptamana care urmeaza si pentru asta trebuie bani. Masa inseamna aproximativ 2.000 lei saptamanal”.

Banii nu ajung de fiecare data si nu se strang saptamanal sumele necesare achitarii datoriilor, dar parintele nu a renuntat niciodata la proiectul inceput: ”Avem patru facturi la paine neachitate in valoare de aproximativ 1000 lei”.

Donatiile pentru alimentele care asigura masa copiilor si batranilor sarmani din Negrenii de Sus se fac in contul asociatiei initulate sugestiv ”Casa plina”, deschis la BCR : RO11RNCB 0304 1502 5997 0001. Cei care vor sa ajute pot dona si prin Pay Pal sau prin intermediul platformei on line de pe site-ul Asociatiei Casa Plina. Urgentele cantinei o reprezinta banii pentru alimente si lemne de foc, avand in vedere intrarea in sezonul rece.

Fratele preotului Danu a ridicat o cantina si un centru la Lada

Parintele Florin Danu (33 de ani) de la Lada, fratele preotului din Negrenii de Sus este si el o adevarata mana cereasca pentru copiii sarmani si batranii fara autor din parohia sa. ”Mana cereasca” se cheama si asociatia prin care parintele a reusit sa stranga sponsorizari pentru a ridica la Lada un centru social.

80 de copiii si batrani primesc aici o masa calda pe zi. Din 2012, parintele Florin Danu si-a facut un scop din a-i ajuta pe cei nevoiasi din parohia sa. Si-a transformat biserica in scoala de duminica si a primit aici cu bratele deschise toti copiii nevoiasi din satul Lada.

3

In mica bisericuta, parintele Florin Danu le-a fost copiilor nu doar preot, ci si dascal. Asa au ajuns copiii din Lada sa faca gramatica dupa liturghia de duminica. Prin asociatia ”Mana cereasca”, parintele a demarat langa bisericuta construirea unui centru social pentru copiii si batranii din sat.

A strans bani din donatii si la inceputul acestui an a deschis cantina centrului. Din ianuarie 2016, la cantina parintelui Florin Danu mananca 80 de suflete. Banii pentru alimente, ca si pentru continuarea lucrarilor la centru, vin tot din donatii pe care parintele pe strange de la oamenii de bine.

Noi facem masa in fiecare zi, 80 de portii pentru copii si batrani, o parte mananca la centru, la altii le livram acasa, avem nevoie de continuitate, avem nevoie de ajutor mai mereu”, spune parintele Florin Danu.

Copiii care mananca la cantina parintelui de la Lada provin din familii cu posibilitati materiale extrem de reduse, majoritatea avand ca unica sursa de venit ajutoarele sociale sau banii obtinuti din munca campului.

4

Batranii ajutati de parintele Florin Danu au pensii mici si pentru multi dintre ei masa calda primita de la cantina este singura masa pe care o iau pe zi. Florin Danu le preda copiilor lectii de gramatica dupa liturghia de duminica Masa pentru 80 de persoane pe zi costa intre 400 si 600 de lei, bani pentru care parintele face apel catre oamenii de bine: ”Oricine poate dona catre asociatie sau pot veni cu alimente la centrul de la Lada”.

Ca si fratele sau, parintele din Lada a organizat un centru de colectare de alimente in Bucuresti. Constructia Centrului social care va deservi comunitatea din Lada continua tot cu bani stransi din donatii. Preotul de la Lada a initiat proiectul „Sanatate pentru toti!” in scopul dotarii celor doua cabinete medicale de la Lada si a lansat campania pe Facebook.

A scos la vanzare 2000 de tricouri sub sigla ” 2000 de sperante”, iar banii stransi in urma campaniei merg catre dotarea cabinetelor. Toti cei interesati sa intinda o mana de ajutor copiilor din Lada pot afla informatii de pe site-ul Asociatiei ”Mana cereasca”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.