Saraci da, dar de ce si tacuti?

Saraci da, dar de ce si tacuti?

calendars_schedules_image
Suntem romani, si uneori aceasta e o eticheta care nu ne creeaza confort! Se vorbeste despre noi ca si cum am trai inca in epoca medievala, iar cine nu ne cunoaste, chiar asa are impresia. Li se pare ca am crescut in copac si ca suntem tot in secolul 18.

Sigur, suntem considerati ca facand parte din lumea a treia. Avem o tara care, desi are multe rezerve naturale, nu stie sa le exploateze in beneficiul populatiei. Da, este adevarat, nu avem autostrazile Vestului, nu avem cladirile asa de rezistente si nici traiul de viata atat de ridicat.

Este foarte adevarat ca avem inca sate fara canalizare, scoli fara toalete, locuinte fara curent electric, sunt multi cu un grad de civilizatie foarte scazut. Exista si un analfabetism destul de ridicat in domeniul igienei personale, poporul nostru mioritic nefiind campion la folosirea pastei de dinti sau a sapunului, insa aceasta nu ne obliga sa tacem!

Nu cred ca are cineva dreptul sa ne reduca la tacere si sa nu ne putem exprima convingerile! Oare trebuie chiar sa ne inchidem gura si sa acceptam orice?

Da, avem si printre cele mai mici salarii din Europa, suntem la coada tarilor civilizate in ce priveste venitul pe cap de locuitor si nu putem trece cu vederea clasamentul in care suntem incadrati, dar oare aceasta ne face sa fim si muti?

Putem accepta orice, doar pentru ca suntem cu cativa ani in urma vesticilor? Trebuie sa trecem peste convingerile noastre sanatoase si sa inghitim aberatiile altora, doar pentru ca sunt mai civilizati? Nu, nu cred ca trebuie sa fim tacuti. „Oare, tacand, faceti voi dreptate? Oare asa judecati voi fara partinire, fiii oamenilor?” (Psalmul 58:1)

Avem multe lacune, dar nu cred ca trebuie sa inghitim orice. Nu cred ca trebuie sa fim paralizati de tacere si sa dam din cap fara niciun drept. Eu cred ca acest drept, de a vorbi, l-am primit din partea Creatorului nostru! Libertatea de a ne spune punctul de vedere nu ne-o poate lua nimeni. Avem demnitate si putem spune „Da” sau „Nu”, cu suportarea consecintelor, evident.

Trebuie sa vorbim! Trebuie sa fim lasati sa spunem Adevarul! Nu trebuie sa fim oamenii de corvoda si nici cobaii altora! Vrem sa fim lasati sa ne simtim bine in cultura romaneasca! Ne iubim valorile, nu stim altceva, nu vrem alt tip de familie, vrem familia pe care o stim din strabuni: un barbat si o femeie in armonie cu Creatorul lor!

Chiar daca suntem saraci, nu suntem si fara pricepere sa inversam lucrurile pe care Dumnezeu le-a asezat inca din Gradina Edenului. Romanul este monoteist! Romanul este profamilie. Romanul cu multe neajunsuri materiale a reusit sa cucereasca lumea intreaga prin harnicie si seriozitate.

Avem tineri inteligenti care au uimit lumea bogata si moderna. Avem campioni mondiali in toate sporturile si cu toate ca nu au fost bogati, au fost crescuti in familii normale si cu respect pentru Dumnezeu! Trebuie sa vorbim! Nu vrem ca altii sa vorbeasca in locul nostru!

Trebuie sa fim lasati sa ne alegem noi drumul si sa trasam viitorul copiilor nostri. Nu vrem sa fim considerati incapabili si nestiutori, apoi sa fim luati de lesa si carati prin toate gunoaiele lumii moderne! Vrem sa se auda glasul nostru! Vrem sa ramanem crestini! Vrem sa nu scoatem credinta din familiile, scolile si insitutiile romanesti.

Vrem sa spunem si sa traim Sfanta Scriptura care ne elibereaza de orice inhibare a omului sarac. Vrem sa declaram, ca natiune, ca ne este drag Hristos si nu vrem alternative! Nu avem nevoie de altceva! Nu ne poate forta nimeni sa credem altceva! Credem in Sfanta Treime si intr-o viata curata, dictata de normele biblice!

Asadar, suntem obisnuiti cu etichetele pe care ni le pun altii. Nu ne deranjeaza si vrem sa ramanem cu demnitatea si cu valorile indragite de poporul nostru sarac, dar crestin!

Dragilor, vorbiti, nu taceti! Spuneti adevarul care ne elibereaza! Vorbiti si traiti Adevarul! Cu orice pret, nu va vindeti sufletele! Predati-va lui Hristos si El ne va imbogati cu adevarat!

Pastor Sorin Dumitru Cigher

One Comment

 1. Cu tacerea si nivelul economic atat de redus in care ne permitem sa traim,
  cu tacerea si tot ce ati descris mai sus, respectiv…
  lucrurile sunt simple: suntem saraci pentru ca suntem prosti, nu pentru ca ni se impune.
  Suntem saraci pentru ca suntem mediocri, pentru ca acceptam mizeria sub toate formele ei si o normalizam la nivel national. Suntem saraci pentru ca permitem pana si „cainilor” nostri sa ne ia mamaliga din mana. Suntem saraci pentru ca nu avem onoare, pentru ca nu avem respect de sine,
  pentru ca nu avem demnitate. Si atunci, daca nu tacem, ce vrem vorbim?
  Nu cumva, prin indemnul de a nu tacea, dam dreptate intelepciunii populare care spune
  „prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul!”?
  Ce vrem sa spunem prin netacere? Cumva ca in plina expansiune a prostiei romanesti, a mitocaniei de care ne lovim chiar in clipa in care am deschis usa apartamentului si am iesit din casa, avem si noi onoarea noastra si principiile noastre morale?
  Ce vrem sa trambitam lumii in timp ce ne complacem in mizeria sociala in care ne gasim?

  Sa tacem, „naibi” din gura!
  Nu pentru ca vrem sa inghitim si ultimile drojdii ale imoralitatii vestului,
  Sa tacem pentru ca a fi morali nu presupune numai sa trambitam niste principii teoretice, abstracte,
  ci si sa traim aceste principii.
  Altfel demagogia prostului, oricat de corecta ar suna, il incrimineaza si mai mult!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.