Papa Francisc, mesaj catre biserica valdenza din Italia: „Suntem diferiti, dar putem coopera”

Papa Francisc, mesaj catre biserica valdenza din Italia: „Suntem diferiti, dar putem coopera”

papa”Diferentele dintre catolici si valdenzi sa nu impiedice gasirea unor forme de colaborare in domeniul evanghelizarii, slujirii saracilor, bolnavilor si migrantilor si in ocrotirea Creatiei”: scrie papa Francisc intr-un mesaj adresat Sinodului Bisericii valdenze de apartenenta metodista, din Italia, in curs de desfasurare la Torre Pellice de la 21 la 26 august a.c.

Mesajul papei Francisc, semnat de cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin, a fost trimis episcopului diecezei catolice de Pinerolo, mons. Pier Giorgio De Bernardi. ”Sanctitatea Sa papa Francisc”, se citeste in scurtul mesaj, ”in semn de apropiere spirituala, adreseaza cu draga inima participantilor la Sinodul Bisericii valdenze-metodiste salutul sau cordial.

El asigura o amintire particulara in rugaciune si cere de la Domnul darul de a pasi cu sinceritatea inimii spre o comuniune deplina pentru a da marturie in mod eficace pentru Hristos in fata intregii omeniri, mergand impreuna in intampinarea barbatilor si femeilor de astazi pentru a le transmite inima Evangheliei”.

Sfantul Parinte”, se citeste in finalul mesajului, isi exprima dorinta ca ”diferentele dintre catolici si valdenzi sa nu impiedice gasirea unor forme de colaborare in domeniul evanghelizarii, slujirii saracilor, bolnavilor si migrantilor si in ocrotirea Creatiei.

Cu aceste urari, papa invoca ajutorul Duhului Sfant ca sa ne ajute sa traim in comuniunea care preceda orice contrast si sa ne dobandeasca de la Domnul milostivirea si pacea sa”.

Dupa cum este cunoscut, comunitatea valdenza s-a desprins in secolul al XII-lea de Biserica catolica la initiativa liderului religios francez Pierre Valdais, care predica saracia si respingea invataturile de credinta ale Bisericii catolice privind, printre altele, prezenta reala a Trupului si Sangelui Domnului Nostru Iisus Hristos in Sfanta Euharistie.

Diferentele au ramas pana astazi, dar dupa secole de polemici si violente, in ultima vreme s-a produs o intensificare a raporturilor religioase dintre Biserica catolica si Biserica valdenza, relateaza radiovaticana.va.

In 5 martie anul curent, pentru prima data in istoria relatiilor bilaterale, o delegatie oficiala a Bisericilor metodiste si valdenze a fost primita in Cetatea Vaticanului de papa Francisc.

Anul precedent, in 22 iunie 2015, papa Francisc a efectuat o vizita la templul crestinilor valdenzi din Torino, fiind prima vizita a unui pontif la cea mai veche minoritate crestina din Italia.

One Comment

  1. Dar Papa nu spune nimic de napastuirea Valdenzilor ,cate sate au distrus . Oare nu trebuia scuzele de rigoare ? Si cum sunt primiti Valdenzii azi de asa zisa Biserica Mama ? Multe fice are Mama asta care isi omoara ficele .

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.