Romanii, invitati sa doneze sange: care sunt beneficiile donarii pentru organism. Campanie nationala lansata de federatia studenteasca AMiCUS

Romanii, invitati sa doneze sange: care sunt beneficiile donarii pentru organism. Campanie nationala lansata de federatia studenteasca AMiCUS

campanieCe ar trebui sa inteleaga orice om responsabil? Faptul ca donand sange, doneaza de fapt viata. In Romania e nevoie zilnic de 1000 litri de sange. 450ml sange donat salveaza 3 vieti. Si dureaza circa 10 minute sa donezi sange.

Poate veni un moment cand viata cuiva va depinde de gestul tau aparent insignifiant. Cel salvat poate fi cineva din familia ta, un prieten sau pur si simplu un necunoscut care va ramane recunoscator donatorului anonim. Niciunul nu suntem scutiti si putem ajunge in situatia de a avea nevoie de sange.

Romanii se mobilizeaza extraordinar atunci cand sunt situatii extreme, exemplu elocvent in acest sens fiind cozile interminabile de anul trecut, unde peste 1000 de bucuresteni s-au mobilizat pentru victimele tragediei de la Colectiv. Dar trebuie sa constientizam ca pot aparea situatii nefericite, accidente, in orice moment si a fi pregatiti sa facem facem fata, depinde de gestul fiecarui roman care se implica.

Federatia AMiCUS este initiatoarea campaniei de donare „Picatura de viata”, care se va desfasura in perioada 10-14 august, in cadrul editiei 2016 a Congresului National de Tineret organizat la Targu-Mures de catre Departamentul de Tineret al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea si care va reuni peste 2.000 de tineri din Romania si diaspora.

Congresul este centrat pe socializare, misiune, pe ateliere pentru dezvoltare personala, muzica de calitate, lansare de proiecte noi si standuri interactive, dar cuprinde si proiecte sociale ad-hoc, intre care si campania „Transforma picatura in infinit!”.

In momentul de fata doar doar 2% dintre romani doneaza sange. „Transforma picatura in infinit!” este mesajul prin care federatia de asociatii studentesti AMiCUS si-a propus ca, in timpului congresului pe care il organizeaza o data la patru ani, sa invite romanii sa doneze sange.

Organizatorii campaniei de donare sustin ca necesarul anual, in Romania, este de 500.000 de unitati (o unitate are 450 ml de sange). In Bucuresti, necesarul zilnic este de 1.000 de unitati. Iar anul trecut doar 66% din cererea de sange a putut fi acoperita.

Poti dona sange daca: ai varsta intre 18 – 60 ani; ai greutatea intre 50 – 100 kg femeile si 60 – 110kg barbatii; nu ai consumat alcool cu cel putin 24 de ore inaintea donarii; nu ai avut interventii stomatologice sau chirurgicale in ultimele 6 luni.

Este interzisa orice donare sange, daca: suferi sau ai suferit de: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloza, HIV, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, boli de tiroida, hipotensiune, hipertensiune, anemie; Esti insarcinata, alaptezi sau esti in perioada menstruala, recomanda Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

De asemena, persoana trebuie sa lase minim doua luni intre donarile de sange, sa nu depaseasca 5 donari anuale (barbatii) sau 4 donari pe an (femeile).

Ce beneficii are organismul daca donezi sange? Daca donezi iti ajuti organismul sa-si improspateze sangele, si sa-si creasca imunitatea. De asemenea, o donare sange scade cu 30% riscul de paralizie si de accident vascular. Un plus? In urma donarii rezistenta la traumatisme creste, iar in cazul unui accident, organismul se va reface mai usor, fiind deja obisnuit cu pierderea de sange si inlocuirea lui.

Donarea de sange trebuie sa fie un proces sigur atat pentru donator cat si pentru primitor, iar donarea benevola creste siguranta produselor sanguine.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.