Emotii, lacrimi si… Speranta pentru imigranti – Idomeni 2016!

Emotii, lacrimi si… Speranta pentru imigranti – Idomeni 2016!

ADRA refugiatiDe mai bine de un an de zile, criza refugiatilor din Siria este un subiect prezentat si dezbatut pe toate canalele media, prezentand realitatea cruda a oamenilor care pleaca din tara lor, fugind de persecutie sau de conflictele armate, sperand sa gaseasca liniste si alinare in alt loc decat in propria tara.

Desi teoretic li se ofera azil si au statutul de refugiati din cauza faptului ca vietile lor sunt in pericol, de cele mai multe ori, in tarile in care ajung sunt priviti cu dispret. Refugiatii trec prin taberele special amenajate in drumul lor spre un viitor mai bun lasand in urmaaproape totul: case, familii, rude, prieteni.

IMG_6187

Odata cu sosirea a mii de refugiati in Europa, Agenţia Adventista pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor – ADRA Romania a luat decizia de a fi alaturi de aceste persoane, prin oferire de consiliere si ingrijire medicala. ADRA, prin birourile din Europa, este alaturi de aceste persoane, lucrand in patru tabere de refugiati aproape de Katerini, in zona de nord a Salonicului, Grecia.

Una dintre tabere din aceasta zona are aproximativ 1500 de persoane, inclusiv un numar de peste 500 de copii, in timp ce altele au 200, 300 si 400 de persoane. In perioada 01 – 05 Mai, un grup de cinci voluntari ADRA Romania s-a deplasat in Idomeni si Petra Olympus Refugee Camp, Grecia, pentru a fi aproape si a ajuta aceste persoane care au pierdut totul si sunt in cautarea unui mediu sigur in care isi pot creste copii. Povestile de viata auzite si drama acestor oameni le-a schimbat modul in care se reporteaza la refugiati.

IMG_6948

”Ne doare drama acestor oameni fugariti de razboi si opresiune. De multe ori sistemul de valori adoptat, teama, incapatanarea nu ne lasa sa vedem ceea ce este corect de facut, in lumina valorilor autentice inspirate de Sfintele Scripturi. De multe ori si noi, la fel ca proorocul Iona (din Vechiul Testament), suntem interesati de lucrurile trecatoare in loc sa fim implicati in ajutorare persoanelor care au nevoie de noi: “Tie ti-e mila de un curcubete si mie sa nu imi fie mila de 120.000 de oameni?” Compasiunea este intotdeauna justificata”, a declarat Domnul Pastor Mihai Brasov, voluntar ADRA Romania.

IMG_7347-1024x660

”Cu toate ca pentru unii dintre noi tema refugiatilor constituie un subiect sensibil, ADRA Romania alege sa se implice si sa arate compasiune si sprijin refugiatilor, in special celor aflati in zonele apropiate tarii noastre. Aceasta decizie aduce cu sine responsabilitatea de a actiona. In acest context al preocuparii pentru binele celuilalt, cinci voluntari impresionati de situatia critica a refugiatilor din taberele din Grecia au raspuns la apel si si-au aratat disponibilitatea de a petrece timp ascultand, vindecand si incurajand. Salutam preocuparile acestor tineri si ni-i dorim alaturi in initiativele viitoare” a declarat Doamna Valentina Sturzu-Cozorici, Manager proiect ADRA Romania.

IMG_6360

”Am sesizat de multe ori in activitatile pe care le desfasuram cu copiii cat de mult le este dor de parintele pe care nu-l mai vazuse de multe luni. Adesea, in aceste activitati ne strangem in brate, ne tinem de maini, etc. A fost insa un moment in care am vazut in ochii unui copilas ce inseamna dorul adus de lipsa cuiva drag. Acesta m-a imbratisat, mi-a prins mana si, pur si simplu, nu ii mai dadea drumul. Facea parte dintr-o familie mai numeroasa, avand mai multi frati si surori care au ramas de ceva timp doar cu mama. Intr-una din zile am fost la Idomeni unde se afla tabara cu aprox. 10 000 de refugiati care zilnic privesc la gardul cu sarma ghimpata ridicat chiar la granita cu Macedonia. M-am apropiat de acel gard. Ce imagine!?! Oare de ce? De ce atata diferenta de conditie umana? De ce nimeni nu riposteaza daca eu vin catre gard, iar daca un refugiat se apropie, armata intra in alerta? Cum se poate ca doar pentru ca am o hartie in buzunar eu pot sta linistit dincolo de gard, in locul pe care cei 10 000 de refugiati viseaza zilnic sa-l calce.  Am cunoscut in tabara tineri refugiati care au mai multe diplome academice decat mine. Am cunoscut tineri linistiti, blanzi, saritori in a-i ajuta pe cei care au nevoie de ei, pasnici etc. Cu toate acestea, pentru ei s-au ridicat garduri inalte cu sarma ghimpata…” a declarat Domnul Psiholog Marcel Brandzanic, voluntar ADRA Romania.

La nivelul tarii noastre, Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) – institutie publica cu personalitate juridica, subordonata Ministerului Administratiei si Internelor – este institutia care gestioneaza situatia strainilor ajunsi in Romania pe cai legale sau ilegale. IGI are in subordine sase Centre Regionale de Cazare si Proceduri de Azil in localitatile: Timisoara (judetul Timisoara), Somcuta Mare (judetul Maramures), Radauti (judetul Suceava), Galati (judetul Galati), Giurgiu (judetul Giurgiu) si Bucuresti. In aceste centre sunt procesate cererile de azil depuse de strainii care se afla in Romania sau la frontiera, se asigura asistenta si cazarea solicitantilor care nu dispun de mijloace de intretinere, precum si refugiatilor si persoanelor cu protectie subsidiara. Centrele sunt in regim deschis, solicitantii de azil avand o sedere legala in Romania pe toata durata procedurii de azil. Centrele de azil dispun de cabinete medicale, incaperi special amenajate pentru activitati recreative, sportive si educationale.

Conform statisticilor oficiale cu privire la criza refugiatilor din Europa, peste un milion de refugiati au ajuns in Europa in 2015, cei mai multi provenind din Siria, dar si din Afganistan, Iran si alte zone afectate de conflict. 3770 de persoane au decedat incercand sa traverseze Marea Mediterana in anul 2015. Pana acum, in anul 2016, inca179 552 de imigranti au ajuns in Europa traversand marea, dintre care cel putin 761 de persoane si-au pierdut viata in timpul calatoriei.

Implica-te!

Din anul 2015, atat in taracat si in afara tarii, ADRA Romania implementeaza proiectul ”Speranta pentru imigranti”, prin care sustine refugiatii, imigrantii si emigrantii. Cei care doresc sa se alature echipei ADRA Romania si sa se implice o pot face prin:
• voluntariat (in tara sau in afara tarii),
• donatii materiale (in special produse medicale, dar si produse alimentare, de igienasi imbracaminte),
• donatii financiare in conturile ADRA,
• donand direct pe site ul adra.ro/doneaza pentru proiectul ”Speranta pentru imigranti”

ADRA Romania

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.