Israelul, o tara din ce in ce mai religioasa: Sondaj realizat de Sample Project Panel

Israelul, o tara din ce in ce mai religioasa: Sondaj realizat de Sample Project Panel

evreiCanalul 2 de stiri din Israel si Institutul de sondare a opiniei publice Sample Project Panel, condus de Dr. Ariel Ayalon au dat publicitatii un studiu care ar putea schimba datele problemei despre decalajul dintre religios si laic in Israel.

Sondajul a fost efectuat asupra unui esantion de 500 de evrei israelieni cu varsta cuprinsa intre 18 – 64 de ani, iar datele prelucrate care au fost prezentate publicului au aratat urmatoarele:

– 70,6 la suta nu consuma carne de porc;
– 66 la suta cred in Dumnezeu;
– 20 la suta cred intr-o divinitate, dar prefer sa nu o denumeasca;
– Din cei care s-au identificat ca fiind laici, doar 27 la suta au spus ca nu cred in Dumnezeu;
– 55,5 la suta au participat la separarea Challah (paine special impletita si formata care se mananca de Sabat si de sarbatorile religioase);
– 53,1 la suta s-au casatorit la Rabinat;
– 51,4 la suta dintre femei, inclusiv femei seculare, prezinta o tinuta modesta. Din acest grup, 28 la suta poarte fuste sub genunchi, 16 la suta sub glezna, iar 56 la suta pantaloni ;
– 49,5 la suta sarbatoresc Yom Kippur (Ziua ispasirii – una dintre cele 3 mari sarbatori evreiesti);
– 45,2 la suta efectueaza Kiddush (sfintire – este o binecuvantare care se recita asupra sucului de struguri pentru a sfinti Sabatul) vineri seara;
– 43,2 la suta aprind lumanari pentru a lumina Sabatul;
– 37,7 la suta nu conduc masina in Sabat;
– 38 la suta pastreaza puritatea in familie (evitarea sexului in timpul perioadei menstruale). Totodata, 9 la suta dintre respondentii care s-au definit ca fiind religiosi, spun ca nu respecta aceasta puritate;
– 36,5 la suta participa la slujbele din sinagoga in zilele de sarbatoare;
– 29,6 la suta utilizeaza mancarea cuser (pregatita dupa ritual);

Potrivit sondajului, Israelul este cu siguranta o tara din ce in ce mai religioasa. Israelienii tineri sunt mai religiosi decat cei mai in varsta:
– 80 la suta din respondenti cu varsta cuprinsa intre 18-24 de ani cred in Dumnezeu, comparativ cu 57,5 la suta dintre cei cu varsta cuprinsa intre 55-64;
– 25,9 la suta dintre tinerii israelieni spun ca sunt religiosi, comparativ cu 11,5 la suta din generatia mai in varsta.

De fapt, numai israelienii cu varsta intre 35 si peste sunt in majoritate laici, in timp ce persoanele cu varsta intre 24-34 doar 48,8 la suta declara ca sunt laici, iar la cei cu varsta intre 18-24 de ani, doar 37,6 la suta spun ca sunt laici.

Din grupele de varsta mai tinere, 50,6 la suta respecta Sabatul, comparativ cu doar 16,1 la suta din cei mai in varsta. 47,1 la suta din grupele de tineri pastreaza cuser, comparativ cu doar 21,8 la suta din grupele mai varstnice. 22,4 la suta dintre israelienii mai tineri participa la sinagoga in Sabat, comparativ cu 14,9 la suta din israelienii mai in varsta.

De fapt, singura zona in care israelienii mai in varsta predomina fata de copiii lor este modestia. In privinta casatoriei, 65 la suta din toti israelienii spun ca nu iau in considerare casatoria cu un non-evreu, relateaza Breaking Israel News.

Cu toate acestea, in unele zone, israelienii laici predomina fata de cei religiosi: astfel, 62 la suta dintre acestia conduc in timpul Sabatului, in timp ce 64 la suta folosesc telefoanele in timpul zilei de odihna.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.