Peste 1.000 de persoane au primit indemnul: ”Ofera-i si tu, unui copil, o familie!”

Peste 1.000 de persoane au primit indemnul: ”Ofera-i si tu, unui copil, o familie!”

13230359_492352077622846_7977416313145864510_nDuminica, 15 mai 2016 – Asociatia “Tzuby’s Kids” si Asociatia Studenteasca AMiCUS, in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, au organizat in Parcul Tineretului campania de informare si constientizare “Ofera-i si tu, unui copil, o FAMILIE!”

Peste 1.000 de persoane au venit in Parcul Tineretului cu ocazia zilei de 15 mai – Ziua Internationala a Familiei – si au participat la o serie de ateliere pentru copii si parinti deopotriva precum pictura, stringart, origami, tir cu arcul, expozitie de sanatate, dar si un cadru deosebit unde au putut fi facute fotografii de familie. Incepand cu ora 19,00, pe scena special amenajata formatia New Levites a sustinut un concert de muzica Gospel.

Conform ultimelor date statistice publicate de Ministerul Muncii, in sistemul special de protectie se afla 57.646 copii dintre care doar 3.809 declarati adoptabili, respectiv 6,6%. Astfel, un procent extrem de mare, respectiv 93,4% se afla in masura de plasament.

Plasamentul este o masura temporara care, in teorie, ar trebui finalizata fie prin reintegrare in familia biologica, fie prin adoptie. In practica, majoritatea acestor copii raman in masura de plasament perioade foarte lungi de timp, adesea pana ies din sistem, la limita de varsta”, a declarat Liviu Mihaileanu, Presedintele Asociatiei “Tzuby’s Kids”.

Nici situatia adoptiilor nu este una fericita. Pana in prezent, in Registrul National pentru Adoptii, au fost facute 573 de inregistrari aferente anului 2015. “Din pacate, 85% dintre copiii adoptabili raman, in continuare, neadoptați, intrucat au probleme de sanatate, au depasit o varsta, sunt de o anumita origine etnica sau nu corespund fizionomiei potentialilor adoptatori”, precizeaza Mihaileanu.

Un aspect negativ sunt cei 20.471 de copii care sunt institutionalizati. „Copiii fara familii sunt categoria sociala cea mai vulnerabila. Cred ca noi toti, ca si societate, mai avem mult de lucrat pentru a-i proteja cu adevarat. Cercetari recente arata ca familia este cel mai bun mediu in care se poate dezvolta un copil iar institutionalizarea ar trebui sa ramana doar o amintire a istoriei”, a declarat Marcella Cusnir, manager proiecte AMiCUS Bucuresti.

Pentru a descoperi impactul neglijarii precoce, Universitatea Harvard a realizat, in Bucuresti, un studiu timp de 12 ani in care a urmarit 136 de copii abandonati. Cercetarile sugereaza ca trauma abandonului nu este doar la nivel psihologic ci aceasta cauzeaza daune grave ale creierului.

Una dintre concluziile surprinzatoare ale raportului a fost ca acei copii care au avut sansa de a gasi o familie in care sa fie iubiti si in care sa se simta in siguranta, au fost capabili sa-si regenereze conexiunile lipsa, creierul restabilindu-si functiile pierdute.

Despre organizatori

Asociatia „Tzuby’s Kids” se implica in promovarea adoptiei si a plasamentului familial si sprijinirea reintegrarii in familie sau a integrarii copiilor abandonati in familii substitutive, inclusiv prin informarea familiilor adoptive si de plasament in vederea ingrijirii competente a copiilor cu istoric de trauma. „Tzuby’s Kids” este membra a Aliantei Romania Fara Orfani (ARFO) si parte a Consortiului de Trauma al Aliantei avand formatori acreditati ANC/CNFPA.

Incepand din decembrie 2015, „Tzuby’s Kids” a inceput sa sustina cursuri de gestionare a comportamentului copilului cu istoric de trauma, bazate pe metodologia TBRI (Trust-Based Relational Intervention®), dezvoltata de Dr. Karyn B. Purvis si Dr. David R. Cross in cadrul TCU Institute of Child Development.

Asociatia Studenteasca AMiCUS este o asociatie studenteasca autonoma, apolitica, neguvernamentala si non-profit, constituita la nivel national, avand filiale in 15 dintre centrele universitare din tara. AMiCUS a fost infiintata in Romania in anul 1993 cu scopul de a intari relatiile interumane fundamentate pe valorile moral-crestine si pe promovorea unor principii de viata sanatoase pentru trup, minte si suflet. Ideea a fost prealuata imediat de studentii din alte centre universitare din toata tara.

Fotografii de la eveniment: Asociatia Tzuby’s Kids

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.