Profesorii adventisti de la Universitatea Andrews au organizat Conferinta interconfesionala cu tema “Originea primelor 5 carti ale Bibliei”.  Punctele-cheie cu care au fost de acord toti participantii

Profesorii adventisti de la Universitatea Andrews au organizat Conferinta interconfesionala cu tema “Originea primelor 5 carti ale Bibliei”. Punctele-cheie cu care au fost de acord toti participantii

pentateuhProfesorii adventisti de la Universitatea Andrews au invitat oameni de stiinta, profesori si studenti de la diverse culte religioase din intreaga lume la o Conferinta cu privire la Pentateuh – cele 5 carti ale lui Moise.

Problema ridicata chiar de la inceputul prezentarii cuprinde succint polemica si punctele de vedere diverse pe care le exprima laicii atunci cand dezbat cuprinsul Pentateuhului, primele cinci carti ale Bibliei.

Aceasta problema este esentiala deoarece se refera la modul in care Dumnezeu – autoritatea suprema – a transmis intelepciunea si instructiunile morale in scrierile care au stat la temelia Bibliei”, a declarat Roy Gane, profesor de seminar si participant in cadrul Conferintei.

Exista o divergenta majora de opinii printre cei care studiaza Scripturile, cu privire la modul in care a fost scris Pentateuhul. Aceste diferente au afectat de-a lungul istoriei seminarii, biserici, sinagogi din intreaga lume. Multi pun la indoiala si acum rolul pe care l-a avut Moise in fata autoritatii divine si prin urmare credibilitatea primelor cinci carti ale Bibliei”, a adaugat Gane.

Conferinta care a insumat 49 de ore, a reunit numerosi profesori, studenti si oameni de stiinta de la culte religioase din intreaga lume, scopul declarat fiind “explorarea continutului Pentateuhului”. Au fost prezentate in acest sens scrieri vechi si au fost analizate textele ebraice relevante pentru acest subiect.

Conferinta … a cautat sa lucreze pe modelul abordarii subiectului intr-un mod pozitiv si nu al angajarii in atacuri negative (critice) asupra celor care nu sunt de acord”, a declarat Kenneth Bergland, unul dintre organizatori.

Desi intre participanti au existat unele diferente, au fost de acord cu totii in privinta catorva puncte-cheie:
• Pentateuhul se bazeaza pe evenimentul intalnirii istorice reale dintre Dumnezeu si Moise relatat in cartea Exodul;
• Intalnirea a fost comunicata poporului ales si de aemenea consemnata in scris;
• Ipotezele doctrinei criticiste – care atribuie Pentateuhul unor autori anonimi care au trait la o diferenta de cateva secole dupa Moise – nu pot fi sustinute deoarece sunt limitate si reductioniste, ingradind capacitatea omului de a cunoaste divinitatea prin credinta.

Materialele prezentate au fost organizate tinandu-se cont de structura literara, legi rituale, materiale juridice, precum si studii comparative, relateaza Adventist Review.

Participantii si-au exprimat bucuria de a fi prezenti la aceasta conferinta care si-a propus sa promoveze unitatea spirituala. Multi dintre ei au declarat ca se simt uneori singuri in domeniul lor de activitate, dar in timpul acestei intalniri au inteles ca fac parte dintr-o familie academica cu potential real de a realiza ceva.

Participantii prezenti la conferinta au fost de acord sa lucreze impreuna si sa se intalneasca anual. De asemenea, s-au angajat sa publice rezultatele conferintei din acest an.

Conferinta a fost sponsorizata de North American Division Office of Strategic Planning and Assessment, Andrews University School of Graduate Studies and Research si de donatori particulari.

In rugaciune, organizatorii au cerut ca mana Lui Dumnezeu sa fie asupra acestei lucrari si sa o calauzeasca.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.