ADRA Romania sarbatoreste ”Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor”

ADRA Romania sarbatoreste ”Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor”

Poza grup 25 NoiembrieOrice poveste incepe cu “A fost odata…”. Povestea noastra incepe in ziua de 25 noiembrie 1960, cand trei surori au fost ucise in Republica Dominicana de catre membrii Politiei Secrete sub indrumarea dictatorului de atunci – Rafael Trujillo. Asa s-a nascut o initiativa – ”Ziua internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor” sarbatorita in fiecare an pe data de 25 noiembrie.

Incepand cu anul 1981 a devenit activa aceasta asa zisa “celula de criza” care incurajeaza denuntul oricarei forme de violenta impotriva femeii, respectiv: violenta domestica, violul, hartuirea sexuala, hartuirea psihica, etc.

Miercuri, 25 noiembrie 2015, la Palatul Parlamentului CFCECAS, ADRA Romania si DAS Targoviste au organizat un eveniment extraordinar dedicat prevenirii si combaterii violentei in familie, la conferinta participand asistenti sociali, psihologi, sefi de servicii sociale publice si private care ofera sau au responsabilitati de interventie legate de violenta domestica.

Principalele teme de discutii abordate in cadrul acestui eveniment au fost: competentele profesionale necesare specialistilor, metodele de lucru cu victimele, relatia victima – agresor, crearea de noi servicii de asistenta sociala si experientele relatate de catre persoane care au beneficiat de serviciile sociale si eficienta acestora.
IMG_3583Desi au trecut 34 de ani de la celebrarea primului demers, inca ne luptam cu un inamic nevazut si mut, statisticile fiind absolut tulburatoare. Conform Eurobarometrului 73.2 din 2010, in Europa, 1/4 femei este victima a violentei domestice la un moment dat in viata. In ceea ce priveste perceptia asupra violentei in familie din tara noastra, nu se poate vorbi inca de progrese insemnate, romanii considerand in proportie de 92% ca pedepsirea agresorilor este principala masura de stopare a violentei domestice.

In Sondajul CURS (2008), in care se arata ca peste 1,2 milioane de romance cad victime ale violentei in fiecare an, se precizeaza de asemenea ca mai putin de 1% intra in statisticile oficiale ca urmare a depunerii unei plangeri impotriva agresorului; violenta in familie este perceputa ca fiind un fapt obisnuit, iar o proportie destul de insemnata (60%) este toleranta fata de comportamentele violente din familie, unii considerand ca astfel de fapte sunt justificate in anumite situatii, in functie de context, iar altii considerand ca sunt justificate, chiar in toate situatiile.

In anul 2014, peste 130 000 de femei au apelat la serviciul de urgenta 112, din cauza ”tratamentului” primit din partea partenerilor, dintre care doar 12 000 au recunoscut abuzul si l-au denuntat. In fiecare an peste 200 de femei sunt ucise de catre partenerii lor, si de cele mai multe ori, conform acelorasi statistici, in fata copiilor.

Desi cifrele sunt inspaimantatoare, evaluarile sunt departe de adevar, si asta pentru ca multe dintre victimele violentei in familie aleg sa taca, sa nu apeleze la un specialist si sa nu denunte abuzul primit, dintr-o nestiuta neputinta sau poate doar de frica – frica de noi represalii, frica de oprobriul public, neincrederea intr-un sistem care sa le apere. De aici se naste nevoia unei mai bune si intense promovari impotriva solutiilor legale, a unui suport psihologic, juridic si profesional constant si usor de accesat pentru toate victimele abuzurilor.
IMG_3662In prezent, Romania are 50 de adaposturi active iar din acest numar face parte si ”Centrul de Primire in Regim de Urgenta a Victimelor Violentei in Familie – Casa ADRA” care, inca de la infiintarea lui din 2009, activeaza prin diverse proiecte si initiative in acest domeniu, ultimul proiect de acest fel fiind cel demarat anul acesta sub numele “E treaba ta!”. Pana in prezent, peste 500 de persoane au beneficiat de serviciile noastre in cadrul adapostului ”Casa ADRA” si peste 1000 de persoane au fost asistate primind indrumari de la specialisti in functie de particularitatea cazului.

”Privind in viitor, renumitul autor american Isaac Asimov spunea ca ”violenta este ultimul refugiu al incompetentei”. Da, ne luptam cu incompetenta si nepasarea autoritatilor, cu lipsa unei legislatii specifice, cu ignoranta si de ce nu, cu mentalitati bolnave si invechite, cu abuzuri care de cele mai multe ori se desfasoara sub ochii nostri. Dar, dincolo de statistici, cifre, rapoarte si evaluari ramane durerea muta a victimelor, ramane neputinta lor si a noastra de a intelege DE CE o fiinta umana poate tortura o alta fiinta umana, raman rani sufletesti, imposibil de vindecat, raman intrebari fara raspuns, raman suflete mutilate care poarta pentru tot restul vietii lor stigmatul pus de altii. Nu este crucea lor, este crucea noastra, pe care, simbolic, propria constiinta si iubirea fata de Dumnezeu si fata de semenii nostri ne-o pune pe umeri” a declarat Claudia Naftanaila, psiholog ADRA Romania.

Suntem responsabili inaintea lui Dumnezeu si inaintea semenilor sa intervenim impotriva violentei – acest act care desfigureaza conditia si calitatea umana. Societatea are nevoie de valori si principii morale solide, menite sa schimbe mentalitati, prejudecati si atitudini, menite sa darame ziduri si sa aduca lumina, pace si speranta acolo unde domneste teroarea si intunericul. Dar, mai presus de toate, societatea are nevoie sa cunoasca lupta pe care ”ADRA Romania” o duce, o lupta dusa alaturi si pentru femeile abuzate si pentru acele victime colaterale – copiii care mai tarziu vor deveni adulti. Ce fel de adulti? E treaba noastra! Pot deveni “calaii” de maine ai viitoarelor victime sau “proprii lor calai”, victime ale unui sistem bolnav, defect si incompetent. Este ceea ce ”Casa ADRA” si colaboratorii sai si-au propus inca de la infiintare, este BIBLIA noastra, sunt viziunile si valorile noastre, sunt principiile dupa care ne ghidam intreaga activitate.
IMG_3653ADRA Romania urmareste imbunatatirea calitatii vietii pentru cei aflati in nevoie si investeste in potentialul oamenilor, prin initiative de dezvoltare comunitara, axandu-se pe cinci directii principale, una dintre ele fiind lupta impotriva violentei in familie. Aceasta conferinta face parte din strategia generala a ”Asociatiei Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere si Ajutor – ADRA Romania” de implicare in domeniul violentei in familie si de extindere a serviciilor specializate oferite acestei categorii de beneficiari. Prin serviciile oferite, ADRA Romania doreste ca persoanele asistate sa poata avea parte de un nou start, iar viata familiilor lor sa poata fi imbunatatita.

ADRA Romania

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.