Vladimir Pustan: „De murit, murim cu totii. Singuri sau in colectiv”

Vladimir Pustan: „De murit, murim cu totii. Singuri sau in colectiv”

pustanStalin zicea ca moartea unui om e o tragedie. Cand mor mai multi e statistica. Cei mai multi mor in cada de dus, nu in avioane. Mor si sfintii si haimanalele, bogatii si boschetarii, geniile si analfabetii. E cea mai democratica experienta a omenirii. Sub cruci de marmura neagra si sub cruci de lemn se putrezeste egal. Liberté, égalité, fraternité.

Pentru unii lacrima, pentru unii prilej de harta, pentru altii satisfactie. ,,Dumnezeu e drept” au spus. Nu, Dumnezeu nu e drept. E bun. De era drept, nu mai erau postaci. Nici editorialul acesta. Dumnezeu nu doarme. Daca ar dormi nu ar avea vise, ci cosmaruri. Noi suntem cosmarul Lui. Pana la ora asta au murit la Colectiv 31 oameni. Probabil ca numarul lor va creste. Se moare in cluburi pentru ca acolo e inghesuiala. Pe vremuri se murea si in biserica pentru ca erau si ele pline. In 1930, la biserica din Costesti, judetul Arges s-a aprins altarul iar usa se deschidea spre interior. Au murit in Vinerea Mare 118 oameni din care cei mai multi au fost copii. Dar ateii n-au profitat de situatie ci au pastrat o tacere necesara in acele clipe grele. In urma cu ceva ani era sa mor electrocutat in baptistier. Pastorul ce-a fost cu mine la slujba a murit un an mai tarziu in accident de masina.

In urma unui accident in care au murit 19 oameni (toti romi) am avut cinci sicrie intr-o curte. Mama, tata si trei copii. Atunci nu a fost doliu national nici macar o ora. Erau tigani saraci. Se spune ca sunt biserici multe si spitale putine. Eu zic ca biserici sunt putine. Cluburi sunt multe, discoteci, baruri, case de tolerenta. Biserici sunt putine si goale pentru ca noi n-avem timp de ele. Noi dam like pe internet si ne dam cu parerea. Normal ca daca ar trebui ca unul din cei patru copii ai mei sa moara acum as prefera sa moara in biserica, nu in bar, dar asta nu schimba cu nimic nevoia de piele a celor internati din Colectiv.

Nu va crizati ca n-au venit preotii la Colectiv. A spus clar Patriarhia ca ei nu vin daca nu-s chemati. Si platiti. Tamaia costa iar barbile pot lua foc repede. Dar voi, ceilalti unde ati fost? Preotii sunt vinovati ca n-au venit dupa… Noi suntem vinovati ca n-am venit inainte. Daca eram activi pe strada si nu pe tablete, poate salvam macar unul care nu s-ar mai fi dus acolo. Acum ce-i de facut? Rugaciune pentru cei ramasi, discretie si duceti-va de donati sange ca unii care ati primit transfuzia de la Hristos. Si nu judecati. Biserica trebuie sa iubeasca oamenii, nu sa-i condamne. Tu ai avut ,,harul” sa ai parinti care te-au dus la biserica. Ei, nu…

Sunt convins ca daca s-ar fi aprins o biserica de-a noastra si-ar fi ars vreo suta de tineri, multi dintre cei ce-s morti acum ar fi donat sange. In fata suferintei suntem egali. Aratati-le ce inseamna sange sfant. Se moare in templu si in turnul Siloamului. La incheiere cateva versete din Scriptura despre o situatie asemanatoare. Si reactia lui Hristos. Poti muri oriunde, dar nu oricum…

Luca 13:1-5
1. In vremea aceea au venit unii, si au istorisit lui Isus ce se intimplase unor Galileeni, al caror singe il amestecase Pilat cu jertfele lor. 2. “Credeti voi”, le-a raspuns Isus, “ca acesti Galileeni au fost mai pacatosi decit toti ceilalti Galileeni, pentruca au patit astfel? 3. Eu va spun: nu; ci, daca nu va pocaiti, toti veti peri la fel. 4. Sau acei optsprezece insi, peste cari a cazut turnul din Siloam, si i-a omorit, credeti ca au fost mai pacatosi decit toti ceilalti oameni, cari locuiau in Ierusalim? 5. Eu va spun: nu; ci, daca nu va pocaiti, toti veti pieri la fel.”

Sursa si foto: ciresarii.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.