Acasă » Crestinismul si Politia sunt complementare: ambele lupta impotriva raului – Interviu

Crestinismul si Politia sunt complementare: ambele lupta impotriva raului – Interviu

11Domnule Petrica Bohus, va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre aceasta asociatie: cand s-a format, cum a evoluat si care este scopul acesteia?

– In anul 1993 am constientizat faptul ca sufletul este atat de valoros incat numai Fiul lui Dumnezeu putea sa plateasca pretul rascumpararii lui. Am fost salvat din robia pacatului prin credinta in Domnul Isus Cristos si abia atunci am inteles planul lui Dumnezeu cu omul. Oare iubeste Dumnezeu si oamenii in uniforma? Cu siguranta, oricine cheama Numele Domnului va fi mantuit. Devenisem un politist practicant al credintei crestine si in anii urmatori am cunoscut si alti politisti dornici sa aiba o relatie personala cu Dumnezeul Bibliei, atat in orasul meu, Oradea cat si in alte localitati din Romania. Am aflat despre existenta unor Asociatii ale Politistilor Crestini (APC) in Marea Britanie, Elvetia, USA, asa ca am inceput sa ne rugam lui Dumnezeu sa aduca si vremea infiintarii APC Romania. In luna martie 1999, la sediul orfelinatului crestin “IOSIF” din Beius, judetul Bihor ne-am adunat un numar de 10 politisti crestini din 6 judete diferite ale tarii. Duhul lui Dumnezeu ne-a pus pe inima dorinta de a face toate demersurile pentru infiintarea APC Romania, si prin harul Domnului in decembrie 2000 s-a realizat acest obiectiv.

De atunci pana in prezent am avut multe conferinte, misiuni, activitati de tot felul prin care am cautat sa crestem din punct de vedere spiritual si sa influentam in sens pozitiv viata si comportamentul colegilor nostri precum si a oamenilor din jur. Daca in primii ani dupa caderea comunismului in Romania eram doar cativa politisti “nascuti din nou” in prezent suntem peste 300. A lui Dumnezeu sa fie lauda! Asociatia Politistilor Crestini din Romania are prin statutul sau un caracter profund crestin, bazat pe invataturile Bibliei, dar este o organizatie ne-guvernamentala, non-denominationala, independenta, constituita pe ideea libertatii de credinta a tuturor membrilor sai.. APC Romania cauta sa-i ajute pe politisti sa inteleaga ca Dumnezeu le-a incredintat o misiune nobila, de doua ori folositoare: 1. Sa militeze pentru diminuarea faradelegilor si pentru instaurarea domniei legii in societate; 2. Sa reflecte prin viata si munca lor caracterul nepatat al Domnului Isus Cristos, in aceasta lume in care decaderea morala devine tot mai mult o boala sociala globala. APC Romania priveste politistul crestin din perspectiva crestina, de aceea considera ca acesta trebuie sa fie un model de probitate etica si morala in serviciu, familie si comunitate.

Cum credeti ca este privit in general politistul de catre cetateanul roman: prieten sau dusman?

– Oamenii au fost profund marcati de duritatea “militianului” care reprezenta organul represiv in regimul trecut din Romania. Lucrurile s-au schimbat insa in mod radical. Acum politistul este in slujba cetateanului si nu invers. La ora actuala, politistul este privit ca si prieten apropiat al cetateanului, intrucat omul legii raspunde prompt la solicitarile oricarei persoane. Cunosc aceste aspecte pentru ca, in calitate de politist de proximitate, sunt zilnic in mijlocul cetatenilor, sectorul meu avand in jur de 24.000 locuitori.

Daca ar fi sa portretizati politistul crestin, cum l-ati descrie?

– Politistul crestin este omul care vede in fiecare persoana o creatie a lui Dumnezeu, de aceea ii acorda respect dezinteresat, aplicand legea corect si fara discriminare. Chemarea lui este nu doar pentru a salva vieti de la pericolele fizice, ci si de la condamnarea eterna; nu doar pentru arestarea unui infractor, dar si pentru a impartasi cu el dragostea lui Cristos, prin care oricine poate fi eliberat din lantul pacatului. Politistul crestin este onest in toate imprejurarile, respingand orice incercare de mituire; nu de frica sefilor, ci pentru ca asculta de Dumnezeu, care stie si vede totul.

Profesia de politist presupun ca implica anumiti factori de stres. Confruntarea cu diverse acte reprobabile naste revolta si chiar ostilitate. Reusiti sa va mentineti “un duh bland si linistit” si in astfel de situatii?

– In conditiile actuale cand fenomenul infractional este in continua crestere munca de politie devine tot mai dificila. Slujba unui politist este diferita de oricare alta. Politistul este angajat intr-o lupta permanenta cu infractorii, fiind expus pericolelor de tot felul. Chiar si o simpla actiune de control al traficului rutier poate deveni periculoasa. Se asteapta de la politisti sa intervina ori de cate ori constata ca se incalca legea, chiar si atunci cand sunt cu familiile lor in timpul liber. Ostilitatea si revolta se regasesc adesea in sufletul politistului. El este instruit sa-si stapaneasca emotiile. Insa stresul si emotiile sunt reteta perfecta pentru o tragedie. Menirea politiei este complementara crestinismului deoarece ambele lupta impotriva raului. Atunci cand politistul intra in contact cu credinta crestina, lucrurile sunt mult mai usoare pentru ca el se bazeaza pe Proverbe 3:5-6 “Increde-te in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe intelepciunea ta. Recunoaste-L in toate caile tale si El iti va netezi cararile”. Cu ajutorul lui Dumnezeu reusesc sa fac fata solicitarilor zilnice la locul de munca, si in acelasi timp sa fiu un politist al pacii.

In final, va rog sa adresati un mesaj tuturor romanilor din SUA.

– In primul rand, stati tot mai aproape de Dumnezeul cel viu, sursa tuturor binecuvantarilor ceresti si pamantesti, pentru ca suntem doar straini si calatori in aceasta lume, indiferent de tara in care locuim pentru o vreme. Apoi, cautati sa reprezentati cu cinste Romania, tara din care ati plecat de curand sau de mai mult timp. Rugati pe Domnul secerisului sa ridice lucratori pasionati pentru castigarea sufletelor pierdute, oameni care sa proclame cu putere si indrazneala Evanghelia Domnului Isus Cristos in toata lumea, la toate nivelele societatii.

Interviu realizat de jurnalistul Octavian D. Curpas
Phoenix, Arizona

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.