Dumnezeu in miscare – viitorul crestinatatii

Dumnezeu in miscare – viitorul crestinatatii

Societatea contemporana, in loc sa se indrepte spre secularism, asa cum a fost tendinta in epoca industriala, pare sa faca o intoarcere de 180 de grade.

Specialistii prevad ca, de la 2 miliarde astazi, crestinii vor atinge 2,6 miliarde in anul 2025, deci o crestere de aproximativ 30%.

In schimb, islamul evolueaza mult mai rapid. De la 553 milioane de adepti in 1970, a atins 1,2 miliarde in anul 2001 si va ajunge, conform specialistilor, la cifra de 1,8 miliarde de credinciosi in 2025, asta insemnand o crestere de 50% intr-un sfert de secol.

Cifrele sunt cu atat mai impresionante, daca luam in calcul locurile in care se gasesc acesti crestini si musulmani suplimentari, precum si locurile unde vor aparea in curand.

In ambele situatii se constata o importanta mutare geografica, asa cum remarca Philip Jenkins, autorul lucrarii „The Next Christianity”, potrivit caruia „centrele principale ale lumii crestine s-au mutat irevocabil in Africa, America Latina si Asia”.

Pe continentul european, numarul musulmanilor s-a dublat in ultimii 25 de ani, o cauza importanta fiind emigratia, iar specialistii se asteapta ca islamul sa creasca mai repede decat crestinismul.

In realitate, o treime din musulmanii de pe glob traiesc in prezent ca minoritati etnice si culturale, in tari nemusulmane, la o distanta tot mai mare fata de centrul geografic al islamului.

In aceasta categorie se incadreaza o populatie flotanta, in permanenta miscare, de intelectuali, oameni de afaceri, ingineri si profesori care pot sa lucreze si sa traiasca in cateva tari la rand, pe masura ce urmaresc evolutia pietei fortei de munca.

Populatia musulmana creste cel mai rapid in est, in Asia, unde, mai ales in Malaiezia si Indonezia, a castigat teren o forma a islamului mai moderata decat cele din Iran si tarile arabe.

Desi isi are obarsia la Mecca, locul de nastere al profetului, unde vin anual in hagialac milioane de musulmani de pretutindeni, aceasta dominatie, prin prisma tendintelor actuale care se vor mentine si in viitor, ar putea muta din Orientul Mijlociu centrul influentei religioase si culturale islamice.

Dar, indiferent daca aceste ipoteze vor fi confirmate sau nu, de viitor, ramane certitudinea ca religia ramane unul din pilonii importanti ai societatii secolului XXI.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.