Una dintre cele mai frecvente intrebari puse de criticii Bibliei este urmatoarea: De unde si-a luat Cain sotia, cand pe pamant nu existau decat trei persoane dupa moartea fratelui sau, Abel, adica el si parintii sai, Adam si Eva?

Trebuie sa spunem cu onestitate ca nu exista un verset biblic sau mai multe care sa specifice de unde si-a luat Cain sotia, dar studiind cu atentie capitole 4 si 5 din Geneza, vom observa cateva detalii care ne vor ajuta sa elucidam aceasta enigma.

Mai intai, unii au sustinut ca omenirea nu a inceput cu Adam si Eva, ci au existat si alti oameni inainte de ei. Acestia sustin ca Adam si Eva nu au fost primii oameni creati de Dumnezeu, ci primii oameni carora Dumnezeu li s-a descoperit si cu care a inceput construirea unei civilizatii credincioase. (Acest punct de vedre a fost sustinut, printre altii, si de teologul englez John Stott).

Cain a avut, deci, de unde sa-si ia o nevasta, din moment ce existau multi alti oameni pe fata pamantului, spun sustinatorii acestei perspective. Biblia ne spune insa, cu totul altceva, si anume ca Dumnezeu i-a creat pe Adam si Eva in mod direct si nemijlocit (Geneza 1:27; 2:7;22). De ce ar fi facut El acest lucru daca ar fi existat deja fiinte omenesti inainte de ei? Ba bai mult, Biblia afirma clar ca: „Adam a pus nevestei sale numele Eva, caci ea a fost mama tuturor celor vii” (Geneza 3:20). Asadar, daca credem in infailibilitatea Sfintei Scripturi, aceasta perspectiva trebuie exclusa de la bun inceput.

Excluderea acestei perspective ne lasa la indemana o singura explicatie plauzibila: Cain trebuie sa-si fi luat o sotie dintre surorile sale. Biblia spune in Geneza 5:4 ca „Dupa nasterea lui Set (cel de-al treilea fiu al lui Adam si al Evei), Adam a trait opt sute de ani si a născut fii si fiice”.

Chiar daca mariajul lui Cain este mentionat mai devreme in Geneza 4:17, este evident ca Adam si Eva avusesera alti fii si fiice dupa moartea lui Abel, fiice dintre care Cain si-a putut alege o sotie. [Desi nu exista nicio dovada, traditia evreiasca sustine ca Adam si Eva au avut in cei peste 900 de ani de viata 33 de fii si 23 de fiice – Vezi William Whiston, translator, The Complete Works of Josephus (Grand Rapids, MI: Kregel Publications, 1981), p. 27].

Dar daca asa stau lucrurile, nu au trait ei in pacat din moment ce Biblia interzice clar orice relatie intima intre rude de sange? (vezi Levitic 18:9 – 9 „Sa nu descoperi goliciunea surorii tale, fata tatălui tău, sau fata mamei tale, nascuta in casa sau afara din casa”). Nu! Interdictia de a avea relatii intime cu rude apropiate a venit mai tarziu, cand existau deja multi oameni pe pamant. Insa, pentru procrearea necesara si perpetuarea vietii pe pamant, la inceput Dumnezeu a ingaduit casatoria intre frate si sora. Chiar si Avraam a fost casatorit cu Sara, sora lui vitrega (cf. Geneza 20:12).

Sursa: gtgospel.wordpress.com

One thought on “Cu cine s-a casatorit Cain?”

  1. Nu ma convinge dl Costel din motiv ca in geneza mentioneaza si faptul ca Cain pleaca de langa Adam Eva frati surori (..) si se duce la fii oamenilor.asta ce sa mai insemne?!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.