Omul asezat

Omul asezat

rodin-thinkerTitlul acestei meditatii ne poate duce cu gandul la o persoana care sta intr-un loc anume, de voie sau de nevoie, se odihneste sau munceste … fie pe scaun, un sezlong sau altceva de acest gen. Sau poate ca ne aminteste de faimoasa sculptura a lui Auguste Rondin, Ganditorul , care infatiseaza omul ce sta si cugeta profund. Om intelept l-am denumi noi.

Nu, nu ne referim la un om asezat in vreun loc sau pozitie fizica in mod deosebit, dar ne referim la omul care si-a gasit rostul in aceasta viata, omul care se bucura de starea sau situatia in care se gaseste. Persoana care este multumita cu ceea ce indeplineste. Starea de viata, locul de munca, studiile, biserica trebuie sa aduca satisfactie in mare masura in viata omului.
Omul asezat si-a inteles vocatia in aceasta lume este responsabil si are o nadejde dincolo de sperantele limitate care le ofera aceasta lume.

Inca de cand am ajuns in contact cu multi ani in urma, la cursurile de istorie, cu lucrarea reformatorilor protestanti, mi-a placut accentul lor pus pe responsabilitatea personala in actul credintei, fara intermediari. Nu a chemat niciodata Domnul Isus nasii lui Petru sau ai altor ucenici sa raspunda in locul lor la botez sau sa dea un raspuns inlocuitor credintei crestine. A dorit Hristos alaturi de el, oameni asezati, care sa raspunda: “Da” cu bucurie chemarii Sale. Chemare la viata, chemare la cumintenie, chemare la fericire.

Omul asezat isi afla locul si are idealuri frumoase spre care tinde, doreste echilibru in tot ceea ce intocmeste.
Societatea de astazi nu doreste oameni asezati! Nu-ti ofera multe sanse reale. Te trimite la razboi cu arme ce au gloante oarbe sau bombe cu focuri de artificii. Promoveaza non-valori si atrage omul spre lucruri sau locuri inselatoare, il indeamna la actiuni care conduc omul la imprastiere, la dezechilibre, la depresie.

Sa ne oferim exemple? Mass media face reclame la credite bancare. Multi si-au luat credite in banci pe 20 sau 30 de ani pentru a-si plati cei 50 de metri patrati de locuit, cu banii de la un loc de munca nesigur. Odata pierdut locul de munca, omul ramane imprastiat, familia in criza iar “banca asezata” cu ratele si casa.

Mirajul cainelui cu colacu in coada i-a condus pe multi peste hotare la o sclavie moderna. Am intalnit peste hotare medici, economisti, profesori, oameni cu multe studii superioare lucrand la curatenie si facand asistenta la domiciliu. Sclavie la locul de munca, sclavie fata de banci, insatrainare fata de cei dragi s.a.m.d.

Omul asezat cere intelepciune de la Dumnezeu ca sa-si urmeze menirea, chemarea personala, fara a cadea prada uneltirilor vrajmasului care incatuseaza si azi prin materialism, desfrau, relativism, secularism etc. Nu va speriati daca din perspeciva inculturii moderne omul asezat pare retrograd. Din perspectiva lui Dumnezeu omul asezat este omul cinstit, calculat, intelept, multumit nu resemnat, o persoana care si-a gasit un sens al vietii.

Imparatul Solomon, in alt context si situatie, trimitea un mesaj lui Adonia: “Daca va fi om cinstit un par din cap nu-i va cadea la pamant!” (1Imp 1,52) Aceasta conditionala este perspectiva lui Dumnezeu.

Din perspectiva divina, omul titlului are viitorul asezat. Cugetati!

Autor: Iulian Bobe


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.