Acasă » Religia in scoli: protocol secret intre stat si biserica

Religia in scoli: protocol secret intre stat si biserica

Un document semnat joi de autoritatile statului cu Patriarhia Romana, ce sporeste implicarea reprezentantilor cultului ortodox in predarea religiei, a ramas inca secret, ministrul Educatiei sustinand ca nu este nicio imixtiune a Bisericii in sistemul de educatie.

Ministerul Educatiei Nationale, Patriarhia Romana si Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat, joi, un protocol de colaborare care prevede un control mai mare al reprezentantilor Bisericii Ortodoxe asupra profesorilor de religie, a caror concediere o vor putea decide de acum inainte, dar si a noilor manuale de religie, care vor necesita avizul lor.
Documentul a nascut controverse imediat, fiind considerat discriminatoriu fata de celelalte culte religioase si un „cec in alb“ acordat de stat Bisericii Ortodoxe Romane. Desi societatea civila a cerut publicarea continutului integral al protocolului, acesta nici pana astazi nu a fost scos la lumina.

Reactia ministrului Educatiei

Dupa ce vineri ministerul a publicat ideile considerate de oficiali esentiale din protocol, duminica ministrul Remus Pricopie doar a contracarat acuzele lansate zilele anterioare.
„Lucrul asta se intampla pentru toate cultele, intr-o forma sau alta. Practic, acum s-a adus in actualitate acest lucru si s-a pus in acord cu legislatia. Nu-i vorba de un amestec al Bisericii in actul de invatamant, dar asa cum invatamantul medical se face in parteneriat cu spitalele si cu Ministerul Sanatatii, invatamantul militar se face in parteneriat cu Ministerul Apararii sau cu Ministerul de Interne, dupa caz, este absolut normal ca si alte tipuri de invatamant specific, de exemplu, Facultatile de Teologie, in momentul in care reglementezi un anumit lucru sa tii cont de specificul acestei specializari“, a afirmat ministrul, citat de Mediafax.

Pricopie a explicat ca este vorba de actualizarea unor documente de la inceputul anilor 1990, ca urmare a aparitiei unor noi legi ale educatiei, aflate pe agenda inainte de numirea sa. Oficialul nu a mentionat nimic despre publicarea acestui document, asa cum a solicitat societatea civila, ci a declarat ca va fi trimis pentru punere in practica tuturor inspectoratelor scolare si institutiilor de invatamant.

„Cec in alb”

Presedintele Asociatiei Secular-Umaniste din România (ASUR), Toma Patrascu, a declarat ca protocolul semnat este o discriminare flagranta fata de celelalte culte religioase si se intreaba de ce statul roman acorda asemenea drepturi Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).
„Solicitam Ministerului Educatiei sa faca public, de urgenta, continutul protocolului incheiat cu Biserica Ortodoxa Romana si ne exprimam extrema preocupare privind maniera in care BOR primeste noi drepturi de imixtiune in activitatea scolilor publice. Este important de precizat ca si pana acum, manualele de Religie primeau avizul Bisericii, lucru ce nu a impiedicat publicarea unor manuale cu continut violent, abuziv si discriminatoriu la adresa ateilor si a celorlalte culte. Nu intelegem cecul in alb dat Bisericii Ortodoxe Romane, cu atat mai mult cu cat si acum o buna parte a inspectorilor de Religie sunt preoti direct subordonati BOR. Care este rostul unui astfel de protocol, care este rostul garantarii unui acces nestingherit al reprezentantilor BOR in scoli? De ce in scolile publice, autoritatea statului este subordonata autoritatii bisericesti? De ce statul ingenuncheaza in fata Bisericii“, spune Patrascu.

Preotii de la catedra au doi „sefi“

Pe de alta parte, teologii sustin ca aceasta dubla subordonare e o prevedere veche, stabilita si in legea cultelor, si care se aplica la fel pentru toate cultele. „Cei care predau se supun si ministerului, ca angati in institutii de stat, dar si cultului pe care il reprezinta, din punct de vedere moral. Binecuvantarea chiriarhului exista si pana acum si e firesc sa decida inlocuirea daca un profesor de religie nu respecta normele“, explica teologul Radu Preda, blogger adevarul.ro.
Si preotul Eugen Tanasescu, blogger adevarul.ro, spune ca drepturile se aplica tuturor cultelor din Romania si „pot incheia si ei astfel de protocoale“. Insa ambii admit ca documentul are caracter public si nu ar trebui tinut secret, invocand „stangacia“ oficialilor.

Si reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au venit ieri cu clarificari pe marginea protocolului, anuntand ca cel mai probabil saptamana aceasta va fi facut public de Ministerul Educatiei. „A fost necesar pentru ca religia trebuie sa fie predata din ce in ce mai bine. De exemplu, avizul pentru manuale a fost necesar pentru a evita aparitia pe piata de manuale cu greseli scoase de diferite edituri“, a declarat purtatorul de cuvant Constantin Stoica, la DIGI24.
Insa specialistul in educaţie Marian Stas, blogger adevarul.ro, considera ca „protocolul, in loc sa limiteze influenta BOR in scoli, este o ignorare flagranta de catre statul roman a unei recomandari formulate de Adunarea Parlamentara a CE, care respinge orice forma prozelitista de predare a religiei, ceea ce se intampla acum in scolile publice din Romania“.

Noutatile din protocol

Protocolul semnat joi stipuleaza ca unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia legala de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor si a simbolurilor religioase, se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei, venit vineri, dupa solicitarile de a face public continutul documentului.

De asemenea, programele scolare pentru disciplina religie – cultul ortodox, dar si manualele de religie vor trebui sa aiba obligatoriu si aprobarea din partea Patriarhiei Romane, pe langa cele prevazute de lege. In ceea ce priveste modul de predare a religiei in scoli, noul protocol prevede raportari de evaluare semestriale sau ori de cate ori e nevoie intre institutiile semnatare, „cu propuneri de imbunatatire a invatamantului religios si teologic ortodox preuniversitar“.

Mai mult, reprezentantii Patriarhiei Romane sau ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activitatile de inspectie scolara. Incadrarea profesorilor de religie – cultul ortodox „se face cu avizul scris al chiriarhului (binecuvantare), iar retragerea motivata a acestui aviz duce la incetarea de drept a contractului individual de munca, conform legislatiei in vigoare“.

Iar studentii de la Teologie care se fac vinovati de abateri grave de la morala si doctrina cultului pot fi exmatriculati, dupa consultarea consiliului facultatii.

Religia din noile manuale

Din toamna, elevii de clasa I si a II-a ar urma sa aiba parte de manuale noi pentru materia optionala religie, la care pot renunta (ei sau parintii) printr-o cerere depusa la scoala. Noua programa scolara aprobata de Ministerul Educatiei ar presupune ca elevii sa invete religia mai practic, dar si interactiv, prin noile manuale digitale, asta daca licitatia va avea loc in timp util.

Mai exact, informatiile din noile manuale de religie ar trebui sa respecte invatatura si spiritualitatea Bisericii, sa fie adaptate experientei de viata a copiilor si sa se axeze pe relatiile dintre diferite evenimente istorice si religioase. In final, sa le insufle copiilor atitudini si valori.

Profesorii de religie si preotii spun ca schimbarea este bine-venita, pentru ca religia nu se preda in mod confesional la scoala, ci intr-un mod „ecumenic“, in care elevilor li se explica fenomenul religios si li se formeaza o perspectiva asupra vietii.
In schimb, specialistii in educatie si psihologii spun ca modul in care aceasta materie este predata la clasa, dogmatic si de multe ori „nestiintific“, poate fi o problema in continuare si ar trebui reluata dezbaterea legata de predarea religiei in afara scolii, de catre fiecare cult in parte.

Sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.