Silhouette of young man looking up.

Un om a mers odata la un intelept si l-a intrebat: „Cat crezi ca valoreaza viata mea?” Inteleptul i-a dat o piatra si i-a raspuns: „Afla valoarea acestei pietre, insa incearca sa nu o vinzi!”

Omul a luat piatra si a plecat. Pe drumul sau a intalnit un vanzator de portocale, asa ca l-a intrebat pe acesta cat crede ca valoreaza piatra lui.

Vanzatorul s-a uitat la piatra stralucitoare, a analizat-o si a spus: „Daca imi dai piatra, eu iti dau la schimb 12 portocale.

Omul si-a cerut scuze si a spus ca nu poate sa o vanda, asa ca a plecat mai departe. Dupa putin timp a intalnit un vanzator de legume:

Cat crezi ca valoreaza aceasta piatra?”, l-a intrebat omul.

Vanzatorul a luat piatra, s-a uitat la ea si a spus: „Iti dau un sac de cartofi la schimb.

Omul si-a cerut din nou scuze, i-a spus ca nu o poate vinde, apoi a plecat din nou la drum.

Dupa un timp, a ajuns in fata unui magazin de bijuterii. A intrat si l-a intrebat pe bijutier daca stie cat valoreaza piatra lui.

Bijutierul a luat piatra, a analizat-o cu mare atentie si i-a spus: „Iti dau 50.000 de dolari pentu aceasta piatra.” Cand barbatul a dat din cap, bijutierul a adaugat: „Bine, bine… iti ofer 500.000, numai da-mi mie piatra.

Omul i-a explicat ca nu poate vinde piatra si a plecat din nou la drum. Peste putin timp el a dat de un magazin cu pietre pretioase; a mers la vanzator si l-a intrebat pe acesta daca stie care este valoarea pietrei sale.

Vanzatorul a luat piatra, a pus-o pe un material din catifea si a cercetat-o cu mare atentie.

De unde ai aceasta piatra nepretuita?” – a intrebat el. „Chiar daca as vinde intreaga lume si toata viata mea, tot nu as avea banii necesari pentru a cumpara aceasta minunatie”, a adaugat el.

Uimit si confuz, omul a revenit la intelept si i-a spus tot ce s-a intamplat.

Acum, dupa toate acestea, spune-mi… cat valoreaza viata mea?

Inteleptul i-a spus: „Raspunsurile pe care le-ai primit de la vanzatorul de portocale, vanzatorul de legume, bijutier si vanzatorul de pietre pretioase explica valoarea vietii omului.

Ai putea fi o piatra pretioasa, chiar nepretuita, insa oamenii te vor aprecia in functie de nivelul lor de informatii, de increderea pe care o au in tine, de motivatia lor, de ambitia si riscul pe care si-l asuma in relatia cu tine.

Dar nu te teme, exista Cineva care iti cunoaste adevarata ta valoare.